lördag 1 maj 2010

Kollenkollen 2010

Nu har det blivit maj och det kan trots hyggligare väder vara trögt att ta sig ut. Våren står för dörren. Eller som min gamle konstruktionslärare sa: "Vi har vår i luften - var har ni er?"

Kollensäsongen kommer enligt flera av de institut som har koll på kommande kollen, ta fart under maj månad. Enligt fil. prof. K. Joule och hans kollegor kan årets kollensäsong slå såväl natio- som internationella rekord. Detta icke minst tack vare den långa och kalla vinter som under allt för många månader betytt att hud bytts mot tyg. Tyg har ju - som de flesta kollenkännare vet - en opacitet som under sämsta förhållanden närmar sig oändligheten. En del av de högst kollenhaltiga objekten kommer troligtvis få ligga under maj.Ovanstående kikare är av märket Docter. Denna kikare är en modell med takkantsprisma och är dessutom nitrogenfylld. Detta för att vid på avstånd förekommande koll förebygga kondens på linserna. Samtliga kikare levereras med nackrem.

Fram mot långhelgen som följer på Kristi Himmelfärds dag, drar sig kollenhaltiga objekt i allt högre grad mot mer solrika och luftiga serveringar i kanalområdet. Detta på bekostnad av en något lägre kollenfaktor i de centralaste delarna av staden. Många föredrar dock att tillbringa delar av kollensäsongen på någon av krogarnas angenäma uteserveringar. Man bör då ta i beaktande att kollenkollen sjunker i takt med intaget av den av utsedd personal serverade alkoholen. Ett par mörkare solglasögon (av valfritt märke) med ett kollindex på över 30y rekommenderas vid förekommande fall av ofrivilligt kollande.

Under sommaren väntas som vanligt högkollensäsongen ta ordentlig fart mot anade höjder. En våg av kollenpotentiella objekt sveper ner mot strand och klippa. Varning utfärdas dock då mindre kollenhaltiga objekt kan dra in över stora delar av den allmännyttiga sol- och badytan. De kan vara så in i vassen oattraktiva.

I våra tider kan ju dessutom (på gott och ont) den medicinska expertisen både förhöja och förlänga kollenfaktorn. Detta ämne debatteras dock icke i detta forum - ännu.

Till sist en anekdot som faller väl in under ovanstående rapport.
Undertecknad träffade häromdagen vid Grannkommunens Hästagård på hästainnehavare Hannes Barbacka. Hr Barbacka hade med rinnande näsa och ögon koll på sina kvinnliga kollegor, då de med fart och finess styrde sina uddatåiga hovdjur elegant över paddockens icke längre packade underlag. Kände mig manad och medelst ömsom tölt, ömsom passgång, närmade jag mig hr Barbacka. Då tillräckligt nära avstånd upprättats frågade jag icke nämnvärt försynt om det var så att även han hade problem med kollen.
"Nej" svarade hr Barbacka, "det är pållen".

Trevlig kollensäsong! /Putterazzi

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är såå trasig i hjärnan ;-) Jag skrattar högt :-)